dummy_tekstpic
Land van Leeghwater en Jan Adrz. Leeghwater

Het Land van Leeghwater heeft zijn naam geleend van Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575 -1650), Hollands beroemde waterbouwkundige uit de Gouden Eeuw. Hier lag zijn geboortegrond en hier verdiende hij zijn plaats in de vaderlandse geschiedenis als geniaal molenbouwer en ingenieur. Het Land van Leeghwater bestaat uit veenweiden en droogmakerijen. Toen Jan Leeghwater werd geboren waren deze veenweiden kwetsbare eilanden te midden van grote wateren.
Leeghwater ging de uitdaging aan om "zijn" eiland en dorp tegen het water te beschermen en door het droogleggen van de meren, nieuwe welvaart te brengen. Bij de bedijking van de Beemster (1612) was hij betrokken als opzichter bij het maken en stellen van de 26 molens, die het meer droogmaalden. Net zoals bij de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643). Voor het raadhuis en waag van De Rijp maakte hij het bestek en de tekeningen.

Hij maakte van hoog water, laag water en al spoedig veranderde dit "laag water" in de naam Leeghwater.


Leuke tips voor meer informatie over Leeghwater:
Bezoeken:
Een borstbeeld van Jan Leeghwater vindt u voor restaurant 't Heerenhuis in Middenbeemster.
In de houten balans van de weegschaal van het raadhuis en waag van De Rijp staan de letters: "J.A.L.W."


Lespakket, boeken, websites:
Museum In' t Houten Huis heeft een lespakket over Leeghwater Jan Adrz. Leeghwater. Het is geschikt als hulp bij een spreekbeurt of een werkstuk. Het bestaat uit werkbladen met informatie en illustraties voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket kost € 2,50.

Meer informatie via de websites: Kinderpleinen, watervragen, Beemsterswelvaart, Hoogheemraadschap, digi encyclopedie, teleac, schooltv, Oneindig Noord Holland, Poldersporen, Poldermuseum Heerhugowaard.

Meer geschiedkundige informatie van de lokale verenigingen: Oudheidkundige Vereniging 't Schermereiland  en/of Historisch Genootschap Beemster.

 


Gebouwen, parken, straten en meer:
Diverse bouwwerken en andere objecten zijn vernoemt naar Jan Adrz. Leeghwater.
De Leeghwaterbrug over het Noordhollands Kanaal bij Alkmaar vormt het westelijke entree van het land van Leeghwater.
Het Leeghwaterpark met  Leeghwaterbad van Purmerend liggen ten oosten van het Land van Leeghwater.
De Leeghwaterroute is een grote fietsroute van 47 km of een tweedaagse route van 32 + 28 km door het Land van leeghwater.
Het Gemaal Leeghwater in droogmakerij De Haarlemmermeer.
Vakantiehuis Leeghwater in gemeente Graft-De Rijp.
De nieuwe woonwijk Leeghwater in Middenbeemster.
Hospice Thuis van Leeghwater in Middenbeemster.
Volkstuinvereniging Leeghwater in Middenbeemster.
Het Watericoon Land van Leeghwater bij Schermerhorn. Wilt u meer hierover weten of participeren? Op de website van de Stichting Schermer Molens vindt u meer informatie.

 


Organisaties:
Het toeristisch recreatief samenwerkingsverband Land van Leeghwater (2002) wordt gevormd door de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer.
St. Uit! in het Land van Leeghwater (1995) is een organisatie bestaande uit ondernemers en lokale VVV's in de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer.
LTO-landvanleeghwater is een afdeling binnen de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO-noord).
Gezelschap Leeghwater uit Delft bestaat al sinds 1867.
De Probusclub Jan Adriaenszn Leeghwater (2005) in de gemeente Haarlemmermeer.
De Rijvereniging Leeghwater (1976) is gevestigd in De Rijp.
De Leeghwatergroep (1945) is dé Waterscoutinggroep van Badhoevedorp, Lijnden en Amsterdam Nieuw-West.